последен час до сбогуване

-

Tuesday 8 November 2011

Родителски авторитет

    Тя е на 15 и мечтата й е да бъде желана. Но не от всеки, а само от 'способни' господа. Дошло й е до гуша от мизерната гарсионера в сивия панелен блок, която родителите й ще продължават да изплащат и малко след пълнолетието й. Ненавижда отрудения честен живот на тези хора, които само й опяват за старание и прилежност. За сметка на това й допада лъскавата фасада на онзи, който дават по Пайнер и за който разказва Златка, Николета и други не толкова 'прилежни' и 'старателни' девойки. Така де...пазарът вече търси съвсем друг вид труд. Затова всеки ден след училище (а понякога и по време на) отиват с приятелки в мола и пробват дрешки докато се снимат с джисиема, купен от техните на кредит. После качва снимките във фейсбука и всички останали сайтове с надеждата някой да я забележи...Та нали всички супермодели са били забелязани по този начин - една бразилка е била видяна на 13-годшна възраст в МaкДоналдс, даже имаше една рускиня, световно известна - докато пътувала с влака в провинция в Русия я забелязал агент на голяма модна фирма и я поканил в Париж. Случват се такива неща. You just have to be in the right place at the right time.
   Тя е на 17 и е съвсем свита и плаха. Просто не успява да демонстрира нито едно от качествата, които съучениците й ценят в момента. Не се 'котира'. Самовглъбена е, меланхолична и съсредоточена. Интересува се от книги и химия - мечтае да стане хирург и да помага на хората. Но те я мразят и я отхвърлят като тумор. Всеки ден навън е мъчение за подрастващото момиче. На най-социалната възраст тя няма никакви социални контакти. И накрая избира да направи това, което се очаква от нея, макар и за малко внимание и одобрение. Самозадоволява се и праща клипа на доверена приятелка. В последствие клипът лъсва в интернет и цялото училище я сочи като 'девствената курва'. Смеят й се всички, родителите й трябва да я преместят....Няколко месеца преди матурите...
   Той е на 15 и е безумно влюбен за първи път. Тя е просто прекрасна - олицетворение на всичко, което според него една жена трябва да бъде. Нежна, красива, ефимерна, мила, лъчезарна. Всеки ден става с час по-рано за училище, защото знае, че тя ще е там. Освен от нея се увлича и от спорт, компютри и математика. Не се увлича от побоища, наркотици и дребно джебчийство, които са доста популярни сред връстниците им. Намира сили да й покаже какво означава за него. Години по-късно единственото нещо, което продължава да е основен двигател в живота му е ехидният й смях докато се отдалечава с един пропаднал тип от квартала им, познат като изпечен мошеник, поне с 20на години по-възрастен от нея и повтаряните до втръсване думи на родителите му 'Тя просто не е била правилното момиче за теб. Когато намериш подходящия човек за теб, той не гледа 'обвивкава'. Подсмива се. Странно. Толкова партньорки е сменил, колкото е неприлично да пазиш в съзнанието си, всичките са гледали само и единствено придобитото му състояние и полирания имидж на базата на насилие, манипулации и нечестност. А казват още съществувала обич...Може би - за глупаците. Той вече знае какво събира и държи хората заедно - лъжата и грубата сила. Любовта е за ония, другите, които не могат да си позволят всичко останало.
   Той е на 11 и много иска да е голям и интересен и повече да не му казват какво да прави. Насилва се да пие бира с другите момчета в парка след училище. Течността пари гърлото му, но цената си струва. Момичетата ги гледат с нескрит интерес и възхищение. Разбира се, намира се сдухан пръдльо, комуто веселието идва в повече и се изпуска (буквално и преносно) пред майка си, която пък вдига училището на 'Ура'. Всички с изключение на няколко момчета - деца на точните хора - са отстранени за назидание временно за умиряване на духовете. Той е малък, но вече знае. Свинщини могат да правят само ВИП персоните. 

............

   Пред магазина за дрехи стои отегчена и мрачна 19-годишна продавачка. Най-сетне е успяла да дойде в столицата, от месеци живее с 3 свои състудентки в миризлива квартира и всеки уикенд е редовна по най-вървежните чалга клубове, но....ТОЙ, Принцът с Дебелия Ланец, все още не се е появил. И тя продължава да робува за някакви мизерни 500лв, които отиват за фитнес, солариум, удължения, маникюр и минерална вода (два пъти месечно коктейли) по заведенията и цигари (семестриалните такси ги плащат родителите й). Но тя е сигурна - ТОЙ ще дойде, ще я води по кръчми, ще поръчва, ще се сбива заради нея, а от време на време ще й посяга. Тя е малка, но вече знае - боят е за предпочитане пред работата.
   Тя е на 14 и за нея щастието е мол. Огромен, стъклен магазин, в който някой чичко й купува разни красиви неща срещу дребни орални услуги. 'Животът е красив' - мисли си тя докато с една ръка разкопчава дукяна му, а с другата стиска торбичката с надпис D&G. Тя е малка, но вече знае - всички го духат, но някои успяват да припечелват от това. Важното е да 'пробиеш' по-бързо, за да си пред конкуренцията. 
   Тя е на 12. Разделила се е с девствеността си на възраст когато майка й се е разделяла с млечните си зъби, но според нея 'трябва да прави секс сега преди да й дошъл мензисът, за да не забременее'. Това е най-страшното, което може да се случи. За венерически болести не е и чувала..Презервативът предпазва само от забременяване, нали? Тя още няма цикъл, следователно не й е нужен...

  Те са на по 20 и са пробвали всичко - марихуана, амфетамини, кокаин, анален секс, свирки, шпакли, 69ки и 78ци - всичко това с 'познати' от случайни партита, клубове дискотеки и онлайн запознанства, имат по няколко fuck buddies, присмиват се над старомодни методи за предпазване като презервативи и прочее. В крайна сметка СПИН-ът е болест на миналия век. Сега е различно...Сега може да се консумира от всичко спокойно. За всичко си има хапчета...

  Те са нашите деца. Възпитавани от обществото. Какъв избор ще направим? Избора на родител, който ще положи усилия да разграничи правилното от грешното, чесното от нечестното, добротата от жестокостта, с което ще обречете детето си на социална изолация, защото хиените ще надушат наличието на морална система и възпитаната 'невъзможност за преминаване на граници и мачкане на личности', каквато обожават да оглозгват до кокал или избора на родител, който съзнателно ще съсипе всичко ценно и морално у детето си, за да му 'даде шанс' в мръсната напредвара?
И в двата случая те ще ни намразят...И с пълно право...