последен час до сбогуване

-

Tuesday, 15 November 2011

all is fair in love and war NOT

 Всичко е всъщност толкова просто и елементарно -

любовта, нежността, доверието са пълни и истински преди първата (и последна) грешка. Няма втори шансови, започване на чисто, не съществува такова нещо като прошка и забрава нито за наранения, нито за наранилия. Най-хубавите и стойностни неща в живота са и най-крехките - достатъчна е само една обида, едно престъпено обещание, едно разочарование или измяна - за да рухнат отношения, градени с години. Може би отчасти в това се крие очарованието им...

Life is all about letting go and moving on...it's that simple. Това е единствената вярна стратегия, всичко останало е плод на жадуващото да се утвърди его, което изкривява всичко, до което се докосне. При любовта не е като при съдебните дела - в нея носим пълна отговорност за всяка обида, измяна и разочарование, дори и да са несъзнателни това не е 'смекчаващо вината обстоятелство'. Всяка първа грешка наранила някого е прагът, отвъд който (ако бъдат продължени) отношенията се трансформират в гадна садо-мазохистична игра на нерви и чувства: нараненият си налага ден след ден да живее с обидата и горчивината в името на 'това, което е  било' и самовнушавайки си, че поддържа илюзията за нещо, което някога е имало смисъл; наранилият от своя страна се опиянява от новопридобитото чувство за власт над друго човешко същество и липсата на последици от действията си. Но хората по-рядко предпочитат лесната и правилна постъпка - да си вземат сбогом и всеки да реши сам за себе си какво да помъкне от провалената връзка - опит, цинизъм, надежда за по-добро бъдеще и т.н.

"Защо да е лесно като може да е интересно?" обаче, нали? Всички искаме да бъдем обичани, приемани, разбирани(?!) и негодуваме справедливо когато някой прояви дързостта да ни отнеме това, което е наше изконно човешко право. Още повече когато ни го е давал в продължение на дни/месеци/години и в даден момент реши да спре, да хран егото ни. Що за наглост и жестокост? В крайна сметка просто става време за rematch :) Дали за тази същата любов са изписани всички ония поеми, разкази, романи, песни и прочее, които я наричат 'чиста, невинна, възвишена, безкористна' или май не. Няма нищо чисто, невинно, възвишено и безкористно в начина, по който обичаме...не е много трудно да се забележи..

" there's no chance at all:
we're all trapped by a singular fate-
no one ever finds the one"

Буковски. Кратко, точно и ясно. А за всички онези от нас, които настояваме да бъдем безнадеждни романтици и да си трошим главите time and again, остава чистото мазохистично удоволствие от това да гледаме как отношения, в които сме влагали всяка частица от себе си, се сриват пред очите ни в един безконечен миг на физическа болка и колкото повече сме дали - толкова по-сигурно е, че моментът на разрухата наближава...След което ще имаме избор - да останем заради 'това, което е било' или да си отидем с това, което ни е било отнето. Kinda romantic, isn't it? Няма отношения без болка и разочарование (ако някой е в такива, предварително се извинявам и ги моля да ми позволят да ги наблюдавам в лабораторни условия), а ако сме способни да нараним без капка милост Този или Тази, в чиито очи сме се клели, за чиито допир сме били готови да загърбим част от себе си, къде е чистотата на чувствата? Как ще Го/Я убедим, че са важни и специални за нас докато нанасяме удар след удар с премерена жестокост?

'Ние'-то е цяло и истинско докато доверието, уважението, обичта и нежността към другия са такива. Една недомлъвка, една сянка на съмнение или несигурност и нищо вече не е същото. Както с всичко останало човешката природа държи да демонстрира несъвършенствата си и се пропуква под тежестта на така често бленуваното пълно отдаване, за да потърси нещо по-краткотрайно и леко. Хубавите неща в живота не се отличават нито със здравина, нито с продължтелност...

Каквото и да (ни) казват повечето неща в живота са непоправими. А най-ценните и хубавите са и тези, които най-лесно могат да бъдат съсипани. Странно е как в много отношения се оказва по-лесно да останеш в разрушени отношения, преструвайки се, че всичко е наред, отколкото да си отидеш, обличайки в думи цялото си разочарование и тъга. Така поне единият продължава да вярва, че връзката все още съществува (макар и да усеща, че под повърхността се крият много недоизказан гняв и болка) в почти първоначалния си вид and that despite all mistakes love does conquer all. За другия пък остава утехата, че е in charge of keeping the farce...I mean fantasy real for someone who was once close to them и някак си посвоему продължава да се чувства необходим. Разбира се - раздялата с всички обвинения, насъбрала се жлъч и огорчения винаги стои като алтернативен вариант на зоната на здрача..

Внимавайте следващия път когато обещавате каквото и да било - това, което правите, е просто да информирате обекта на чувствата си за това по какъв начин ще бъде наранен рано или късно...(а тази песен ми беше много любима навремето. Но тогава романтичната ми страна беше по-силно развита за сметка на слуховата и пропуснах да регистрирам фразата 'when everything's meant to be broken'. А ако просто си гледах уроците по Английски вместо девичите фантазии, сега нямаше да съм се овъртяла до ушите в....романтика..)